Storms Cycling Club har gennem 2020 været en del af et internationalt idrætsprojekt med sigte på udvikling af idrætten i Europa og Asien især. Men med COVID-19 er det nogle lidt andre emner, der er blevet debatteret, end udviklingen af idræt i lokalområdet. 

D. 13/6/2020 klokken 20.00
Indlæg af Storms Cycling Club 

Af: Rasmus Schriver

EU – China MOVE er den mundrette titel med det dertilhørende #gamechangers for fællesskabet, som der siden efterårsferien 2019 i Budapest til MOVE CONGRESS (https://www.youtube.com/watch?v=CHBN-hi2vps&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1ZnT0PU0_Wk6fqxJe3KTcMCvQJwxeRO8W60CGblhRAcDSOVeUBPsR1X4g) har været en del af dagligdagen i Storms Cycling Club. Et internationalt idrætsfællesskab for 25 udvalgte europæiske idrætsledere og 25 kinesiske idrætsledere, der i løbet af året har krydset klinger fysisk og digitalt via. online webinars.

Sport som katalysator for udvikling

Tanken bag fællesskabet er at dele viden og erfaring om, hvordan idrætten bedst bliver ført ud i livet i det lokalområde den enkelte aktør kommer fra. Grassroot Sports Diplomacy eller Sports Diplomati er dertil en sang, der synges af alle deltagerne i fællesskabet: Hvordan løser man konkrete konflikter med idrætten som værktøjet for øje og ’våbnet i hånden’? Netop nu er COVID-19 den store fare og trussel, der skal besejres og hertil er det interessant at opleve, hvordan idrætten i alle verdens afkroge har sin plads i den debat og løsning, om man vil. Ikke ét sted er idrætten undtaget og fjernet fra værktøjskassen. Nej, tværtimod – det er for alles vedkommende et håndgribeligt tiltag for, at gøre noget mod og ved COVID-19 situationen økonomisk og sundhedsmæssigt.

Er det en Ling 2.0? 

Som vi tidligere her på siden (link) har haft fokus på, så var Ling-gymnastikken i sin tid en medvirkende årsag til startskuddet til det vi i dag kender som foreningslivet Danmark. Og den gang var det Preussen især, der bankede på for at erobre Danevirke, dansk terræn og hvad der ellers måtte følge. Det var den gang. 

I dag hedder truslen virus og corona med den tekniske betegnelse COVID-19. Men intet har på det punkt ændret sig. Idrætten bliver i dag – som den gjorde den gang – brugt som middel og våben i kampen mod truslen og fjenden – ikke fra syd denne gang – men fra østen. 

Hvad der derfor er interessant at overveje i den sammenhæng er, at dvæle ved den katalysator for udvikling og forandring den store trussel var den gang, at man gik i forsmalingshuset for at forberede sig på kamp mod tysken. Ud af det voksede foreninger, idrætsforeninger og senere hen den idræt og professionelle sport vi kender i dag. 

Og et interessant fænomen i denne tid under og med COVID-19 er, at man generelt ser et faldende aktivitetsniveau hos den danske befolkning end før denne viras indtræden i samfundet. Men samtidig oplever man en ærekærhed og fanden i volskhed hos de som så rent faktisk dyrker motion og idræt på trods af et foreningsliv, der har været lukket ned. En motivation hvor folk har dyrket idrætten i sin reneste form. Folk løber en tur, folk cykler en tur, folk opfinder træningsredskaber og folk gør det ”bare”. Meget uforpligtende og meget bramfrit. 

Og nu er det så især fællesskabet og savnet til fællesskabet, der er på alles læber. At man savner idrætsfællesskabet og det at dyrke idrætten med andre. Hvilket forhåbentligt giver den katalyseret efftekt på den ande side, hvor det er den enkelte aktørs luksusproblem såvel som ansvar ikke at overtræde forsamlingsforbud ved at lukke for mange ivrige motionister ind på én gang. Det er som køerne der skal på græs. 

Men tag de to tendenser og læg sammen: Det uforpligtende fællesskab, er der nogle der kalder det. Og vi i Storms Cycling Club tror på, at det er et af de vigtigste redskaber lige netop nu i kampen mod COVID-19 og i kampen for den danske befolkning.

Civilsamfundet florerer i uforpligtende miljøer

Uafhængigt af regler, love, politik og kommercielle markedskræfter eksisterer en del af disse uforpligtende fællesskaber. Og det samme gør Storms Cycling Club. I civilsamfundet finder man frirummet væk fra coronaens konstante søgen efter ledtog i dagligdagen. Her kan mental sundhed blomstre, motion kan dyrkes uforpligtende med hverandre og ligesindet og det kan relativt let og hurtigt sættes i gang. De uforpligtende fællesskaber bliver de forudgående indsatser for foreningslivet Danmark og skal være med til at få gang i den danske idrætsbefolkning igen. Og det vil den. Og det gør den.

Det er med andre ord en afskygning Sports Diplomati, hvor skurken behages og stridighederne glattes ud. Dog er denne skurk uden ansigt men med en utroligt dårlig smag i munden. 

Fakta:

  • ISCA (International Sport and Culture Association) står bag initiativet EU – CHINA MOVE
  • MOVE CONGRESS https://www.movecongress.com
  • 50 internationale idrætsledere er udvalgt til at være en del af idrætsfællesskabet
  • Grassroots Sport Diplomacy er et værktøj til at skabe udvikling via. idrætten. For mere info: https://diplomacy.isca.org
  • Storms Cycling Club deltager i fællesskabet for at skabe udvikling i Odense såvel som Fyn og Danmark for idrætten med en moderne verden for øje

For yderligere information:

  • Rasmus Schriver, Storms Cycling Club, rasmus@stormscc.dk, tlf. 20 66 34 88
  • Saska Benedicic Tomat, ISCA, sbt@isca-web.org
0
Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2021 Storms Cycling Club